Σε 30 χρόνια, οι άνθρωποι θα μπορούν να αφήνουν το σώμα τους και να μεταφέρουν το μυαλό τους "στο cloud"

 








Σε 30 χρόνια, οι άνθρωποι θα μπορούν να αφήνουν το σώμα τους και να μεταφέρουν το μυαλό τους "στο σύννεφο"

Απίστευτα και κάπως τρομακτικά οράματα του μέλλοντος θα γίνουν πραγματικότητα τις επόμενες δεκαετίες. Σύμφωνα με τους μελλοντολόγους, οι άνθρωποι του μέλλοντος θα αποκτήσουν αθανασία και θα ζουν στο σώμα μιας μηχανής.

Ο δρ Ίαν Πίρσον προβλέπει ότι ένας άνθρωπος θα μπορεί να μεταφέρει το μυαλό του σε έναν υπολογιστή και μια μέρα θα πηγαίνει σε μια κηδεία όπου θα θάβεται το προηγούμενο βιολογικό του σώμα.

Το cyborgization έχει και κάποιες καλές πλευρές. Ας λάβουμε υπόψη ότι θα μπορούμε να ανταλλάξουμε κάθε ένα από τα άκρα μας με ένα καλύτερο. Τα σημερινά προηγμένα προσθετικά προσφέρουν την αίσθηση της αφής - μπορούμε να αισθανθούμε, για παράδειγμα, τη θερμοκρασία, την πίεση ή το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο το αντικείμενο.

Θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε νέα πόδια που θα έλυναν πρακτικά το πρόβλημα της αναπηρίας. Επιπλέον, θα μπορούσαμε να εισάγουμε εμφυτεύματα στον εγκέφαλό μας που θα βελτίωναν τη μνήμη μας, την ευφυΐα μας ή θα διευκόλυναν την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων.

Ωστόσο, ο μελλοντολόγος δρ Ίαν Πίρσον επισημαίνει στο ιστολόγιό του ευκαιρίες που εν μέρει συναρπάζουν και εν μέρει τρομάζουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μελλοντικές τεχνολογικές εξελίξεις θα μας επιτρέψουν να αποκτήσουμε αθανασία αντιγράφοντας το μυαλό μας και μεταφέροντας το στο σύννεφο. Από εδώ και πέρα, ένα άτομο θα μπορεί να ζει για πάντα σε ψηφιακή μορφή και να "εγκαθίσταται" στο σώμα οποιουδήποτε cyborg.

Ο δρ Ίαν Πίρσον πιστεύει ότι με αυτή την ιδιότητα δεν θα μας αντιμετωπίζουν ως ένα συνηθισμένο πρόγραμμα υπολογιστή, αλλά ως ένα ζωντανό, έστω και ψηφιακό, πρόσωπο.

Ο μελλοντολόγος πιστεύει ότι οι πρώτοι άνθρωποι θα είναι σε θέση να το κάνουν αυτό το αργότερο μέχρι το 2050 περίπου, αλλά η  ψηφιοποίηση τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο, φυσικά, θα είναι διαθέσιμη μόνο στους πλουσιότερους.

Η ψηφιακή αθανασία θα γίνει κάπως πιο προσιτή τα επόμενα χρόνια, καθώς οι τιμές των cyborgs θα πέφτουν, αλλά σήμερα μπορεί να υποτεθεί ότι οι σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της μεταφοράς του μυαλού σας στο σώμα μιας μηχανής θα είναι μάλλον διαθέσιμες μόνο σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων στον κόσμο.





Σχόλια